La música de l’inexpressable (Levante, 23.10.2023)

CONCERT INAUGURAL
Jacobo Christensen, violí; Davit Khrikuli, piano.
Obres: F.Schubert, C. Debussy, M.Ravel.
Divendres, 20 d’octubre. Casa de cultura Marqués de Gonzàlez de Quirós

Tzigane (1924) és veritable música de fusió. Un obra que explora el món del color, que transforma la música en moments purament onírics, i ho fa en primer lloc a través dels instruments escollits per Ravel; violí y piano/luthéal (piano preparat que amplia les possibilitats tímbriques del piano tradicional). L’elecció dels instruments respon a la necessitat de incorporar l’exotisme, de somniar nous colors, i en aquesta estratègia estètica també el violí desplega tots els seus recurs tímbrics com ara les sonoritats flautades, l’ús d’armónics, dobles cordes, etc. En Tzigane (de l’hongarès gitano), el violí comença a soles en un llarg soliloqui cadencial on es desplega tot un seguit d’intèrvals de sonoritat oriental que es desenvoluparan al llarg de l’obra. Un obra concebuda en forma rapsòdica per dotar al compositor de la màxima llibertat estructural.

La interpretació de Jacobo Christensen va ser molt emotiva. És un artista que no deixa ningú indiferent, que desborda musicalitat i amb un virtuosisme fàcil i natural. David Khrikuli, amb una sonoritat pianística destacable, va fer també una gran interpretació tant per la seua compenetració amb el solista com en els diàlegs interiors. Perfecta integració discursiva. Un concert per a recordar, i ja en van 228.

Este concert inaugural venia precedit per la notícia de que Foment de Gandia lliurarà el proper 6 de novembre a les 19h el seu premi a la Trajectòria Cultural a l’associació Pro Música. Premi que recolza 28 anys d’activitats musical situant Gandia i la comarca en el panorama cultual internacional. Moltes gràcies a Foment, a tot el públic, socis de Pro Música i institucions que han fet possible que gaudir de la bona música en Gandia siga hui un èxit col·lectiu.

Por Òscar Creus, 23.10.2023 | Enlace original | Ver en PDF